Open Mic в България и The Comedy Club София

Open Mic е събитие, което се организира за пръв път в България от The Comedy Club София. Целта на шоуто е да открие новите таланти в българската stand-up комедия и да им помогне да се развият като комедианти. Всеки участник има на разположение от 5 до 7 минути, в които да покаже най-доброто от себе си. Оригиналността е най-важният компонент в представлението на начинаещия комедиант. Препоръчително и почти задължително е избягването на шеги, заимствани от други комедианти, вицове или миймчета (мемета). Подкрепата от приятели е най-силното Ви оръжие. Входът на Open Mic е свободен.

От създаването на The Comedy Club през 2015г., Open Mic е бил печелен от най-добрите и изявени stand-up изпълнители в България. В това число имена като Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Ники Банков, Александър Деянски и други.

The Comedy Cub София в зала 1 на НДК.
Записване

Записването за участие в Open Mic става чрез съобщение в страницата на The Comedy Club София в Instagram и Facebook или чрез позвъняване на номер 0897 234 077.

Кога има Open Mic?

Open Mic шоуто се организира на всеки 2 седмици (обикновено в сряда), като е възможна и евентуална промяна в графика на събитието. Следете страницата на The Comedy Club за повече информация кога и къде може да участвате.

Мога ли да участвам, ако живея извън София?

За съжаление, на този етап участието в шоуто е невъзможно извън рамките на столицата. Единственият начин да бъдеш част от Open Mic e в клуб на Comedy Club в София. Ако успееш да впечатлиш Иван Кирков със своя талант и покажеш на какво си способен, разноските ти за път, с цел следващо участие, ще бъдат за сметка на клуба.

Как се става професионален комедиант?

Процесът за ставане на професионален комедиант е много дълъг и труден. За да стане такъв, всеки начинаещ комик трябва да премине пътя, чието начало започва с Open Mic. Годините на практика, труд, обучение и кративност са в основата на тази нестандартна, но интересна и забавна професия. Първите стъпки в stand-up комедията са от изключително значение, като полето за изява, което The Comedy Club предоставя е доста ценен опит за желаещите да станат комедиант. Победата във всяко шоу не е задължително по пътя към успеха. Достатъчно е да успееш да впечатлиш Иван Кирков със своите умения. След известно време трупане на опит, по негова преценка, следващата крачка за теб е място в ускорената програма за развитие на комедианти. Ако там влагаш всичко от себе си и покажеш достатъчно голямо желание и напредък в работата, то мястото ти в Комеди Клуба е на практика сигурно. Професионалните комици в The Comedy Club получават възможността да участват в шоата в зала 1 на НДК, различни мероприятия, годишните награди, подкастите и други събития.

Наградите на Open Mic

Все пак, всеки труд трябвада бъде възнаграден. Наградите на Open Mic в Комеди Клуб са различни. Те варират според това какъв е вида и периода на шоуто. Най-често челната тройка получава възнаграждение под формата на тениски, бутилки алкохол, мърч на клуба или парична премия. Сумата за победителя обикновено е от 100 лв.. Веднъж в годината се организират поредица от Open Mic представления, в които крайният победител печели сумата от 1000 лв..

Николаос Цитиридис печели Open Mic през 2016г.

Но в крайна сметка, най-ценната награда за феновете на комедията не са бутилките с алкохол или парите. Голямата награда е възможността за изграждане на кариера като stand-up комедиант. Пътят към заветната цел е труден и осеян с трудности, но всеки, който е успял да го извърви споделя, чене би го заменил за нищо друго на света.

Петя Кюпова след победа на Open Mic
Какво е да бъдеш резидент и кои са такива?

Да бъдеш резидент на The Comedy Club София е най-престижната титла в комедийния жанр в България. Тя бива присъждана на комедианти, които имат значителен принос към българската stand-up комедия. Към 2021-ва година, резиденти на Комеди Клуб са Иван Кирков, Николаос Цитиридис, Ники Банков, Васил Ножаров, Петя Кюпова, Филип, Христо Радоев, Сашо Деянски и Никола Тодороски.

Stand-up comedy наградите на The Comedy Club София

Ежегодните stand-up comedy награди на The Comedy Club София имат за цел да отличат най-добрите комедианти през изминалата година. Наградите биват присъждани в 3 различни категории. Най-ценната от тях е тази за комедиант на годината. През изминалите години трофеят е бил печелен от Иван Кирков, Николаос Цитиридис, Ники Банков и други. Наградата се присъжда за принос в развитието на stand-up комедията през последната година. 

Наградата за комедиант на годината през 2019-та бива спечелена от Петя и Николаос