Дейв Шапел

Дейвид Кари Уебър Шапел (по-известен като Дейв Шапел) е американски комик, актьор, писател и продуцент. Международно признат стенд-ъп комедиант, чиято запазена марка са остроумието и острите, непочтителни социални коментари. Те най-често засягат раса, поп култура, секс, наркотици, политика и слава и затова е любимец на мнозина. Като най-обикалящият стенд-ъп комедиант, Шапел изнася над 1600 шоута по целия свят през последните четири години. Билетите за шоутата му биват разпродавани в рамките на минути след обявяването им.

История

Дейв Шапел винаги може да накара хората да се смеят. След като осъзнава силата на своя природен талант, си поставя някои амбициозни цели за своето изкуство. Роден е на 24 август 1973 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Израства в Силвър Спринг, Мериленд. Като 14-годишен, Шапел изработва своя стенд-ъп комедиен сет за реалностите на живота и какво е да израстваш като чернокож в столицата на САЩ. Неговата страст по комедията черпи вдъхновение от Еди Мърфи и Ричард Прайор. След като родителите му се разделят, Шапел остава във Вашингтон с майка си, докато прекарва летата с баща си в Охайо. През 1991 г. завършва училището по изкуства на Дюк Елингтън във Вашингтон, където учи театрални изкуства.

Начало на кариерата

В началото Шапел изгрява на сцената, след като е представен в монтаж на случайни хора, разказващи виц в първия епизод на ABC’s America’s Funniest People, излъчен на 13 септември 1990 г.. Малко след това се мести в Ню Йорк, за да продължи кариерата си на комик. Той участва в прочутия театър „Аполо“ в Харлем пред скандалната публика „Аматьорска нощ“, но е освиркван извън сцената. Шапел описва преживяването като момента, който му дава смелост да продължи стремежите си към шоубизнеса. Бързо си изгражда име на комедийната сцена в Ню Йорк. В допълнение към стенд-ъп представленията си през уикенда, той също така усъвършенства занаята си в понеделник вечер с Open Mic на места като Бостънския комедиен клуб. През 1992 г. печели признание в телевизионната си поява в Def Comedy Jam на Ръсел Симънс по HBO. Участието му в това шоу позволява на популярността му наистина да започне да се покачва, като в крайна сметка му печели правото да стане редовен гост в телевизионни предавания като “The Late Night Show” с Дейвид Летърман, “Шоуто на Хауърд Стърн” и “Late Night “c Конан О’Брайън.

„Chappelle’s Show“

През 2003 г. Дейв Шапел дебютира със собственото седмично комедийно шоу в Comedy Central, наречено Chappelle’s Show. Шоуто пародира много аспекти на американската култура, включително расови стереотипи, политика и поп култура. Наред с комедийни скечове, шоуто включва и музикални изпълнения на предимно хип-хоп артисти. Той популяризира работата и на други чернокожи комици, най-вече на Пол Муни и Чарли Мърфи. Поради популярността на шоуто, новата компания-майка на Comedy Central, Viacom, предлага на Шапел договор за 55 милиона долара, за да продължи производството на Chappelle’s Show още две години, като същевременно му позволява да прави странични проекти.

След напускането на „Chappelle’s Show

След като напуска шоуто си през 2006 г., заради неразбирателство с продуцентите относно ценностите на предаването, Шапел започва да изпълнява импровизирани шоу програми в Лос Анджелис. Следва турне, което започва в Нюпорт, Кентъки, недалеч от дома му в Охайо. В интервю с Опра Уинфри, излъчено на 3 февруари 2006 г., Шапел обяснява причините да напусне шоуто си, като изразява презрението си към глухотата и пренебрежението на развлекателнатса индустрия по отношение на чернокожите артисти и публика.

През април 2007 г. Шапел поставя рекорд по издръжливост в комедийния клуб „Laugh Factory“, побеждавайки рекорда на комика Дейн Кук от три часа и 50 минути. През декември същата година чупи собствения си рекорд с време от шест часа и 12 минути. Кук си връща рекорда през януари 2008 г. с време от седем часа.  На 19 ноември 2009 г. Дейв отново участва в „Laugh Factory“. Според собственика на клуба обаче той е дисквалифициран, след като е напуска сцената след пет часа представление.

След дълго време на отсъствие от комедийните среди, Шапел най-накрая през 2015 г. решава да се завърне към стенд-ъп комедията. Той сключва множество договори с платформи като Netflix, за които пуска специални издания от своето творчество.

Признания и награди

Дейв Шапел е носител на множество отличия. В това число четири награди „Еми“ и три награди „Грами“, както и наградата „Марк Твен“, която е най-престижната награда за хумор, носеща името на писателя и първия професионален стенд-ъп комедиант. Дейв е известен със своя сатиричен комедиен скеч от серията “Chappelle’s Show” (2003–2006). Поредицата продължава, до напускането на Шапел в средата на продукцията на третия сезон. След като напуска шоуто, Дейв се завръща към комедията в стенд-ъп-а в САЩ.  През 2006 г. Шапел е „коронован“ от списание “Esquire” за „комедиен гений на Америка “, а през 2013 г. за „ the best“ от писател на “Billboard”. През 2017 г. спиасание „Rolling Stone“ го класират на 9-то място в техните „50 най-добри стенд-ъп комедианти на всички времена“.

Шапел получава първата си награда „Еми“ през 2017 г. за гостуването си в Saturday Night Live. През 2018 г. печели награда „Грами“ за продуцирания от Netflix комедиен албум „The Age of Spin & Deep in the Heart of Texas“.  През 2019 г. е избран да получи наградата „Марк Твен“ за американски хумор. Тя служи за признание на хората, оказали влияние върху американското общество по начини, подобни на известния романист Марк Твен. През 2020 г. „Sticks & Stones“ печелят на Шапел за трети пореден път награда „Грами“ за най-добър комедиен албум.

За Луи Си Кей и движението Ме Тоо

В новото си stand-up comedy шоу в Netflix, Sticks and Stones 2019, той адресира почти всички противоречиви теми от последните години.

Комедиантът обръща внимание за безпочвените проблеми, които движението Me Too създаде и за неговия приятел Луи Си Кей, който беше гост-изпълнител в България по покана на Комеди Клуб София през 2019г.. Дейв не пропуска да насочи вниманието към все още продължаващите проблеми на чернокожите в САЩ и разбира се към противоречията в законите срещу абортите и така наречения Gun Control в щатите.

Забавни и интересни епизоди на Комеди Клуб подкаст, можете да гледте в канала ни в Youtube. Също така може да ни слушате и в подкаст изданията ни в Spotify, SoundCloud и iTunes.

Всички най-важни новини от България и света можете да гледате в новинарското ни издание на Комеди Клуб. Най-пикантните и интересни новини от света на шоубизнеса можете да намерите в клюкарския ни подкаст. Събитията от света на спорта пък можете да откриете в спортното издание на Комеди Клуб.

2 thoughts on “Дейв Шапел

Коментарите са затворени.