Луи Си Кей

Луи Зекели (или по-известен като Луи Си Кей) е американски комик, писател, актьор и режисьор.Сочен за един от най-добрите комедианти за всички времена, Луи Си Кей печели награда „Peabody“ през 2012 г., става носител на 2 награди „Грами“ за най-добър комедиен албум и получава шест награди „Еми“,  както и многобройни други награди за работата си по шоуто на Крис Рок и собствения си сериал „Louis”. През 2017 г. списание „Rolling Stone“ го класира на четвърто място в списъка си за 50-те най-добри стенд-ъп комедианти на всички времена. Има поддържащи актьорски роли в аплодираните филми като „American Hustle“ на Дейвид О. Ръсел, „Blue Jasmin“ на Уди Алън (и двете през 2013 г.), и в холивудската драма „Trumbo“ (2015).  Си Кей създава, режисира и играе в  полуавтобиографичния си комедиен сериал „Louie“, подпечатан с награда Еми.

История

Роден е на 12 септември 1967 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Година след раждането си семейството му решава да се премести в Мексико, където живеят баба му и дядо му. Живеят в Мексико докато бъдещият комедиант навършва седем години, като първият език, на който проговаря е испанският. Започва да учи английски едва при завръщането си в САЩ през 1974. Семейството му се заселва в Бостън, а малко по-късно майката и бащата се развеждат. Това оставя майката на комедианта сама с Луи и трите му сестри. Майката отглежда децата в градчето Нютън, Бостън. Там Луи завършва училище заедно с един от най-известните комедийни актьори от 90-те, звездата от „Приятели“ – Мат Лебланк.

Начало на кариерата

Първият му опит за стенд-ъп комедия идва на Open Mic шоу в Бостънския Комеди Клуб през 1985-та г.. Там той получава 5 минути време, но се е подготвил само за 2 минути. Остава изключително разочарован от себе си и възможността, която е пропуснал. Не се осмелява да се качи отново на комедийната сцена в продължение на 2 години. През 1988-ма започва възходът му, когато получава първите си платени участия на сцена. През 1989 г. се мести в Ню Йорк. Официално кариерата му започва през 90-те години, когато се пробва за Saturday Night Live. Там той не успява, но грабва вниманието на водещия Конан О’Браян и става негов сценарист в шоуто. Впоследствие започва да пише за комедианти кат Дейвид Летерман, Дана Карси, Крис Рок и други. През 2001 г. Си Кей издава дебютния си комедиен албум „На живо в Хюстън“ директно през уебсайта си. Така става сред първите изпълнители, които предлагат директни продажби на своите фенове и сваляне на видео представления без ограничения за авторско право чрез уебсайта си. Издава девет комедийни албума, като голяма част от тях са режисирани и редактирани от него.

Луи Си Кей в началото на своята кариера.
Секс-скандалът

През 2017 година става един от многото американски звезди обвинен в сексуални посегателства покрай движението Me Too. Множество жени го обвиняват, че той е мастурбирал пред тях, въпреки че преди това е искал тяхното разрешение. Луи признава обвиненията, като това довежда до много критики по негов адрес. Следва спирането на неговата кариера, много значителни професионални последици и изтегляне на филма му от 2017 г. „Обичам те, татко“ още преди излизането му. В края на 2018 година се завръща като стенд-ъп комедиант с неочаквани и необявени участия. В тях той предизвиква скандали с шегите си, които вече засягат доста чувствителни теми. През 2019 г. обявява международно турне, което завинаги оставя отпечатък върху българската стенд-ъп комедия.

Луи Си Кей в България

На 23 юли 2019 г., Луи Си Кей дава начало на нова ера в стенд-ъп комедията в България. За пръв път комедиант от такъв калибър идва за участие в нашата държава. Зала 3 на НДК се пръскаше по шевовете, а отговорникът за това така мащабно събитие беше Иван Кирков. Благодарение на него и Комеди Клуб София, всички българи видяха на живо гения на комедията в неговите две соло шоута през този ден.

Постерът на Луи Си Кей за участието му в България.

Забавни и интересни епизоди на Комеди Клуб подкаст, можете да гледте в канала ни в Youtube. Също така може да ни слушате и в подкаст изданията ни в Spotify, SoundCloud и iTunes.

Всички най-важни новини от България и света можете да гледате в новинарското ни издание на Комеди Клуб. Най-пикантните и интересни новини от света на шоубизнеса можете да намерите в клюкарския ни подкаст. Събитията от света на спорта пък можете да откриете в спортното издание на Комеди Клуб.

5 thoughts on “Луи Си Кей

Коментарите са затворени.