Еди Изард

Еди Изард е английски комедиант, актьор, писател и активист. Роден е на 7 февруари 1962 г. в Аден, Йемен. Нейният/неговият комедиен стил е под формата на блуждаещи причудливи монолози. Изард страда от дислексия и затова не подготвя сценарий, който да следва на шоутата от турнетата си. Това кара комедианта до голяма степен да се доверява на моментния си усет и реакциите на публиката. 

През 2009 г. Еди Изард завършва 43 маратона за 51 дни за благотворителната кампания „Sport Relief”. И това е, имайки предвид, че няма история в бяганията на дълги разстояния. През 2016 г. пробягва 27 маратона за 27 дни в Южна Африка в чест на Нелсън Мандела. Тогава успява да събере над 1,35 милиона британски лири за благотворителност. Изпълнявайки редовно френски, наред с други езици, Изард е активен поддръжник на европеизма и Европейския съюз. Посветен/а активист/ка на Лейбъристката партия. Кандидатира се два пъти неуспешно за Националния изпълнителен комитет на партията. Все пак успява временно да се присъедини като подгласник/чка, след като Кристин Шоурофт подава оставка през март 2018 г.. Еди заявява, че предпочита да й/му се говори на „тя”, но няма нищо против да и/му се обръщат на „той”.

История

Фамилията на Еди е от френски произход. Майка му/й е акушерка и медицинска сестра, а баща му/й – счетоводител, който е работил в Аден с „British Petroleum” . Когато е на една година, семейство Изард се премества в Северна Ирландия. Там се установяват в Бангор, графство Даун, където Еди живее до 5-годишна. След това семейството се премества в Уелс, където живее в Скеуен. Майката на комедианта умира от рак, когато е на шест, а брат му/й Марк е на осем. След смъртта на майка им, Еди посещава „School of St. John” в Портчаул, Мид Гламорган, „St Bede’s Prep School” и „Eastbourne College”. Комикът казва, че е знаел/а, че е транссексуален/на на 4-годишна възраст, след като е гледал/а момче, което е било принудено да носи рокля, от сестрите си. Знаел/а, че иска да бъде актьор на 7-годишна възраст.

Комедийна кариера

Еди Изард започва да се занимава с комедия в университета в Шефийлд със своя приятел Роб Балард. Следва разделя с Балард от комедийното партньрство. Еди прекарва голяма част от началото на 80-те години като уличен изпълнител в Европа и САЩ. Той/тя казва, че е развил/а комедийния си глас, като е говорил/а с публиката, докато е правил/а солови изпълнения. Следват стенд-ъп представления из Великобритания, като първото представление е в „Банановото кабаре” в Балъм, Лондон.

През 1987 г. той/тя  идва и първата сценична поява в „The Comedy Store” в Лондон.Еди усъвършенства комедийния си материал през 80-те години на миналия век, а в началото на 90-те години започва да печели признание чрез импровизации, отчасти в собствения си клуб „Raging Bull“ в Сохо. Големият пробив на Изард идва през 1991 г., след като изпълнява своя скеч „Възпитани от вълци“ по телевизията в полза на СПИН.

През 2000 г. нейната специална комедия „Dress to Kill” печели награди „Еми”  в категориите „Най-добро писане” и „Най-добро индивидуално изпълнение в разнообразна, музикална или комедийна програма”. От 2014 г. започва да изпълнява скечове и програми на немски, испански, руски и арабски, на които преди това не е говорил/а.

Телевизионна кариера

Еди участва в телевизионния сериал „Богатството” от 2007 г. и се появява в множество филми. В това число „Бандата на Оушън 2” и „Бандата на Оушън 3”, „Сянката на вампира”, „Валкирия” и други. Работи и като гласов актьор във филми като „Пет деца и То“, „Хрониките от Нарния: Принц Каспиан“, „Отвратително“ и оригиналната поредица „Зелени яйца и шунка“ на Netflix. Изард печели две награди „Еми” за скеча си „Dress to Kill” (където се облича и гримира като жеа). Номиниран/а за награда „Тони” за изпълнението си на Бродуей в „A Day in the Death of Joe Egg”.

Еди Изард в България

Легендата на световния стенд-ъп гостува в България през 2017 г. по специална покана на Комеди Клуб София. Еди Изард изнася един невероятен спектакъл пред българската публика на 3ти април в Зала 1 НДК, като билетите за шоуто бяха напълно разпродадени. По инициатива на Комеди Клуб, в България са идвали още и Луи Си Кей, Джими Кар и Дилън Моран.

Постерът за представлението на Еди Изард в София.

Можете да прочетете историите на Луи Си КейДейв ШапелКрис РокБил Бър и Джими Кар тук.

Забавни и интересни епизоди на Комеди Клуб подкаст, можете да гледате в канала ни в Youtube. Също така може да ни слушате и в подкаст изданията ни в Spotify, SoundCloud и iTunes.

Всички най-важни новини от България и света можете да гледате в новинарското ни издание на Комеди Клуб. Най-пикантните и интересни новини от света на шоубизнеса можете да намерите в клюкарския ни подкаст. Събитията от света на спорта пък можете да откриете в спортното издание на Комеди Клуб.