Джими Кар

Джеймс Антъни Патрик Кар (или по-известен като Джими Кар) е английски комик, писател и телевизионен водещ. Роден е на 15 септември 1972 г. в Хоунслоу, Англия. Известен е със своя черен хумор и характерeн, специфичен смях. След известно време работа като маркетинг директор, Кар преминава към кариера в комедията през 2000 г. Утвърждаването като комик, му печели правото да се появи в редица телевизионни предавания по Channel 4 и в последствие въздигането му като водещ на шоута като „8 Out of 10 Cats”, „8 Out of 10 Cats Does Countdown” и „The Big Fat Quiz of the Year”.

История

Кар прекарва по-голямата част от ранния си живот в село Фарнхам Комън, Южен Бъкингамшир, където посещава „Farnham Common School”, последвано от „Burnham Grammar School”. [15] Завършва шести клас в Кралската гимназия в „High Wycombe”, закъдето казва, че академичният му потенциал е бил открит и подхранван.

След като взима всичките си изпити с отличен, Кар записва да учи социални и политически науки в Кеймбридж. Дипломира се първи по успех през 1994 г.. Кар продължава своята кариера като работи в маркетинговия отдел на „Shell”, но през януари 2000 г. напуска, тъй като казва, че се чувства нещастен там. Изкарва курс по невролингвистично програмиране и това му помага да осъзнае как работи умът му. Именно този факт го подтиква да се пробва като комедиант.

В рамките на един месец Кар напуска своята работа в петролната компания и започва да се изявява като комик. Изнася първото си платено стенд-ъп представление по-късно същия месец, след първото си неплатено шоу.

Телевизионна кариера

Кар е водещ на тв предавания по Channel 4 като „Distraction” и “Your Face or Mine?”.

От 2004 до 2006 г. е домакин на американската версия на “Distraction” за Comedy Central. Номиниран е за наградата „Rose d’Or” за 2006 г. за „Най-добър домакин на шоу за игри“.От 2005 г. Кар води комедийното шоу “8 Out of 10 Cats”. Шоуто се излъчва по Channel 4 до 2016 г., когато се мести по E4. През април 2010 г.

 Джими е домакин на първата британска версия на комедийно предаване, „A Comedy Roast“ по Channel 4. През 2014 и 2015 г. гостува в два епизода на  „Sunday Night at the Palladium” по ITV.

Комедийна кариера

Джими Кар прави стенд-ъп турнета през цялата годината, като си взема почивка от само пет седмици. През 2003 г. той разпродава шоуто си на Единбургския фестивал „Charm Offensive“ за цял месец напред, още до втория ден на фестивала и получава 5-звездни отзиви от четири големи вестника.

През 2004 г. заплашва да съди комедианта Джим Дейвидсън за използването на шега, която Кар смята за „своя“. Спорът е прекратен, когато става ясно, че въпросната шега е стара, използвана в продължение на десетилетия от много различни комици.

През август 2006 г. започва турнето си „Gag Reflex”, за което печели наградата на Британските комедианти през 2006 г. за „Най-добър стенд-ъп на живо“. Издава третото си DVD, „Jimmy Carr: Comedian” през ноември 2007 г.. Същата година е включен в анкета от уебсайта на Channel 4 за „100-те най-големи стенд-ъп изпълнители”, където Джими е 12-и.

През октомври 2009 г. Кар получава критики от няколко неделни таблоидни вестника за шега, отправена към британските войници, загубили крайници в Ирак и Афганистан, заявявайки, че Великобритания ще има силен екип в Параолимпийските игри в Лондон 2012. Кар защитава собствената си шега като „напълно приемлива“ в интервю за „The Guardian”.

През юни 2019 г. отново е критикуван за казаното по време на турнето си „Terribly Funny“. Брайън Лоугън от „The Guardian” пише, че „Кар продължава да разчита на шеги за джуджета, дебели жени и други, които да засягат хората от малцинствата в обществото. Кар също беше критикуван от благотворителната организация Little People UK, обвинявайки го в „обидна“  шега за аборт, която той прави за хора-джуджета.

През февруари 2021 г. Кар е обявен за най-забавния британски комик според научно изследване, проведено от onbuy.com. Резултатите са определени чрез преброяване на броя минути на смях, генерирани от стенд-ъп представление на час.

Данъчни измами

През юни 2012 г. името на Кар се спряга за участие в предполагаема схема за избягване на данъци, става ясно след разследване на вестник „The Times”. Схемата представлява жители на Обединеното кралство, които напускат работата си и подписват нови трудови договори с офшорни компании, извън юрисдикцията на Великобритания.

Министър-председателят на Обединеното кралство – Дейвид Камерън коментира Джими Кар с: „Хората работят усилено, плащат данъците си, спестяват пари, за да отидат на някое от шоутата му. Купуват билетите. Той взема парите от тези билети и както виждам, влага всичко това в някои много хитри схеми за избягване на данъци. „. Впоследствие Кар си призна за схемата, извинявайки се за „ужасна грешка, която е допуснал“.

През февруари 2018 г. Кар се появи в предаването “Room 101”, където говори за противоречиви теми. Въпреки че призна, че това, което е направил с данъците, е погрешно, той каза, че има някакво лицемерие в коментарите, които Камерън е направил за него през 2012 г., отбелязвайки, че членове на семейството на Камерън и кралица Елизабет II впоследствие са били споменати в Панамските документи и скандали с укриването на данъци от „Paradise Papers”. Кар каза, че законът трябва да стане по-ясен, като се премахнат всякакви вратички, вместо да оставят на хората да решат кое е морално правилно и кое не.

Джими Кар в България

През 2016 г. Джими Кар за първи път имаше участие в България.

През май месец 2015 Комеди Клуб София стартира група, в която призоваха феновете на Джими да потвърдят, че имат интерес за шоуто. Благодарение на тези фенове се направи оферта на Джими Кар и той с радост прие да гостува в България на 3ти април 2016 година.

Събитието беше уникално и първо по рода си, защото никога до сега комедиант от такава класа не беше правил шоу пред родна публика.

Постерът за участието на Джими Кар в София.

Можете да прочетете историите на Луи Си КейДейв ШапелКрис Рок и Бил Бър тук.

Забавни и интересни епизоди на Комеди Клуб подкаст, можете да гледате в канала ни в Youtube. Също така може да ни слушате и в подкаст изданията ни в Spotify, SoundCloud и iTunes.

Всички най-важни новини от България и света можете да гледате в новинарското ни издание на Комеди Клуб. Най-пикантните и интересни новини от света на шоубизнеса можете да намерите в клюкарския ни подкаст. Събитията от света на спорта пък можете да откриете в спортното издание на Комеди Клуб.