Крис Рок

Кристофър Джулиус Рок (по-известен като Крис Рок) е американски комик, актьор, телевизионен продуцент и режисьор. Роден е на 7 февруари 1965 г. в Ендрюс, Южна Каролина. Скоро след това, семейството му се мести в Бруклин, Ню Йорк. Популярен е с комедийните си скечове. Има роли във филми като „Ченгето от Бевърли Хилс II“, „Доктор Дулитъл“, „Смъртоносно оръжие 4“ и други. Рок е избиран за домакин на наградите „Оскар“ два пъти – през 2005 г. и през 2016 г..Печели четири награди „Еми“ и три награди „Грами“. Избран е за петия най-голям комик на стенд-ъп сцената в анкета, проведена от Comedy Central. Гласуван е за деветия най-добър стенд-ъп комик в класацията „100-те най-добри комедианти“ на Channel 4 в Обединеното кралство през 2007 г. и отново в обновения списък за 2010 г. като осмият най-добър в същата класация.

История

Малко след раждането на Крис семейство Рок се преместват в квартала „Краун Хайтс“ в Бруклин, Ню Йорк. Там той ходи на училище с преобладаващо бяло население, където търпи тормоз и побои от своите ученици. С напредването на възрастта тормозът става все по-голям и родителите на Крис го отписват от гимназията „Джеймс Мадисън“.  В даден момент, бъдещият комик напълно прекратява своето обучение и напуска училище, но по-късно взема GED, което на практика му дава същото ниво на образование. Следват тежки години за Крис, който работи незаконно в различни ресторанти за бързо хранене.

Ранна кариера

Рок започва със стенд-ъп комедията през 1984 г. в „Catch a Rising Star“ в Ню Йорк. Изкачването му комедийните среди е бавно, но сигурно. Печели малки роли във филма и сериали, докато един ден след изпълнение в клуб, Крис не се запознава с Еди Мърфи, като сприятеляването им е мигновено. Мърфи дава на Рок първата му филмова роля в Beverly Hills Cop II.

По-късно Рок става член на актьорския състав в популярния комедиен сериал за скечове Saturday Night Live през 1990 г. Той и други нови членове на актьорския състав като Крис Фарли, Адам Сандлър, Роб Шнайдер и Дейвид Спейд стават известни като лошите момчета на SNL. През 1991 г. издава първия си комедиен албум „Born Suspect“ и печели признание за ролята си на наркоман във филма „Ню Джак Сити“. С участието в SNL, Рок печели симпатиите на цялата нация и насочва светлината на прожекторите право към себе си.

Стенд-ъп комедията

С план да напусне Saturday Night Live след сезон 1992–93, Рок е ефективно „уволнен“ от шоуто. От тази есен той се появява в шест епизода на набиращо популярност афро-американско шоу In Living Color като специална гост-звезда.

Рок участва в първото си специално комедийно издание на HBO през 1994 г., озаглавен Big Ass Jokes като част от HBO Comedy Half-Hour. Вторият му специален спектакъл „Bring the Pain“ от 1996 г. прави комедианта един от най-аплодираните и успешни комици в бранша. Крис печели две награди „Еми“ и огромното признание на критиците. Популярността му нараства още повече след ролята му на коментатор в политически некоректния Comedy Central по време на президентските избори през 1996 г., за което печели още една номинация за Еми.

По-късно Рок създава още две специални комедийни издания за HBO: Bigger & Blacker през 1999 г. и Never Scared през 2004 г. Списание „Times” и “Entertainment Weekly” наричат Рок „най-смешният човек в Америка“. HBO излъчва и неговото ток-шоу „The Chris Rock Show“, което печели признанието на критиците за интервютата му с известни личности и политици. Шоуто печели „Еми“ за най-добър сценарий. В края на десетилетието Крис е утвърден като един от най-изявените комици и комични умове от своето поколение.

На 30 октомври 2016 г. Netflix обявява, че ще пусне две нови специални комедийни издания от Крис Рок, като на комедианта са му бъдат платени над 40 милиона долара.  

Телевизионна кариера

Едва след успеха на неговите стенд-ъп представления в края на 90-те години, Рок започва да получава статут на водеща фигура във филмите. Въпреки че започва с поддържащи роли той постепенно завоюва все по-главни роли, докато не достига до върха на филмовата индустрия.

След като работи като комик и се появява в поддържащи роли в киното, Рок изпъква все повече в актьорския състав на популярното щоу Saturday Night Live, от 90-те години. Продължава с все по-изявени филмови роли, като взима главно участие в продукциите на „Down to Earth“ (2001), „The Longest Yard“ (2005), „Мадагаскар“ (2005–2012), „Grown Ups“ (2010), Grown Ups 2 (2013), Top Five (2014) и поредица специални стенд-ъп издания за HBO. Той разработва, пише и разказва комедията „Всички мразят Крис“ (2005–2009), която се основава на ранния му живот.

Сериалът базиран на живота на Крис Рок – „Всички мразят Крис“.

Можете да прочетете историите на Луи Си Кей и Дейв Шапел тук.

Забавни и интересни епизоди на Комеди Клуб подкаст, можете да гледате в канала ни в Youtube. Също така може да ни слушате и в подкаст изданията ни в Spotify, SoundCloud и iTunes.

Всички най-важни новини от България и света можете да гледате в новинарското ни издание на Комеди Клуб. Най-пикантните и интересни новини от света на шоубизнеса можете да намерите в клюкарския ни подкаст. Събитията от света на спорта пък можете да откриете в спортното издание на Комеди Клуб.

One thought on “Крис Рок

Коментарите са затворени.